włoskie specjały Kraków

Chcesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli poprawnie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

Włoska restauracja Kraków

   

Jednak w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest wymagane prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ukochane akcesoria, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprzyzwoiciej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.