Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co faktycznie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.