Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują mniej znane potrawy takie jak risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu można znaleźć również mniej typowe potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków oraz potrawy z wielu miejsc kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wino włoskie
Żadna knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Posiłek na włoską modę z całą pewnością powinien obejmować również trunek. Odrobina białego wina to we Włoszech kanon. zajrzyj Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film